Arjan Paijers

In mijn werk gaat het om een dynamische zoektocht naar compositie, waarin een balans gezocht wordt tussen chaos en stilte, en tussen vorm en kleur. Deze uitersten onderzoek tijdens mijn schilderproces, en de uitkomst staat nooit van te voren vast. Tijdens het schilderen ontstaat er namelijk een dialoog waarin ik me genoodzaakt voel te kijken naar wat het werk van me vraagt. Ik geef weliswaar de eerste aanzetten, maar daarna vertelt het doek me hoe het afgerond dient te worden. Al werkend komt het schilderij te voorschijn, en daarmee de betekenis.

Tijdens mijn studie werd ik geraakt door het werk van de romantische schilders uit de negentiende eeuw. Hun kijk op het landschap vormde mijn blik, en vooral Turner en Friedrich inspireerden mij. Het landschap als onderwerp heeft mij nooit helemaal verlaten. Kenmerken als een duidelijke voor- en achtergrond, en atmosferische elementen komen nog altijd terug in mijn werk. Later ontdekte ik de abstract expressionisten uit de jaren vijftig met Pollock, Rothko en De Kooning. Ook hun invloeden sluimeren door in mijn werk.

In de jaren na mijn studie ontwikkelde ik een eigen stijl die zowel hint naar romantische landschappen, als naar abstract expressionisme.

Mijn werk verwijst naar de schoonheid van de bestaande wereld, maar is altijd een expressieve weergave ervan, waardoor uiteindelijk persoonlijke, abstracte kunstwerken ontstaan.

Opleidingen

Summerschool Cultureel Ondernemen
Artez Zwolle
2017

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Windesheim Zwolle
2004-2009

Vormgever reclame, presentatie en communicatie
Cibap Zwolle
2000-2004

Groep exposities

2022 – Lichtfabriek – Haarlem
2022 – Koppelkerk – Bredevoort
2022 – Gemeentehuis – Lichtenvoorde
2022 – Gemeentehuis – Winterswijk
2018 – Artist In Residence – Lokalen – Lichtenvoorde
2017 – Oude Calixtus – Groenlo
2016 – Kunstroute – Groenlo
2014 – Galerie Wij – Groenlo
2012 – Zwarte Cross – Lichtenvoorde
2011 – Galerie Wij – Groenlo
2010 – Oude Calixtus – Groenlo
2010 – Swiete – Lichtenvoorde
2009 – Stedelijk Museum – Zwolle
2009 – Broerenkerk – Zwolle
2008 – Universiteit – Osnabrück


Foto: Ruth Eiting