Terugblik op mijn residence

Toen ik maandagochtend aan mijn week in residence begon, was ik ietwat zenuwachtig. Een week in residentie is niet heel lang, en als het niet wil lukken, of ik kom niet verder nadat ik mijn eerste plannen heb uitgevoerd… wat dan? Gelukkig bleek dat niet het geval. Deze week werkte ik harder en langer aan mijn beeldend werk dan ik in lange tijd gedaan heb. De ruimte was groot, wat prettig werkte, maar ook de vele gesprekken over kunst en de samenleving die bij Lokalen non-stop gevoerd lijken te worden, hielpen me gefocust te blijven en helpen me verder in mijn proces.

Ik begon mijn week begon ik met een paar lastige vragen. Ik wilde graag duidelijkheid omtrent een paar vragen die ik altijd tegenkom als ik aan het werk ben: Is verbouwing verbetering? Zijn bouwkundige prestaties een overwinning van onze cultuur, of is het vernietiging van natuur? Of beide? Is vooruitgang verbetering? Deze en andere vragen zijn essentieel voor hoe ik naar het landschap kijk, en dus hoe ik het verbeeld. Nu heb ik niet op elke vraag een pasklaar antwoord gevonden, en dat hoeft ook niet. Nadenken over deze vragen zorgt ervoor dat ik mijn beelden op een specifieke manier benader.

En dat brengt mij bij mijn tweede vraag die ik tijdens mij residentie aandacht wilde geven: waar sta ik als beeldend kunstenaar? Of anders gezegd: wie ben ik, wat doe ik, wat is mij stijl? De laatste jaren heb ik enorm veel onderzocht: in materiaal, en in benadering van mijn thema. Dat leverde heel diverse beelden op, waardoor ik me begon af te vragen wat ik nu eigenlijk echt wil zeggen, en dus maken. Kortom: wie ik ben als kunstenaar. Met behulp van de ruimte, tijd en de mensen bij Lokalen heb ik beter zicht gekregen op mijn manier van werken. Een hele verademing.

Ik vroeg me maandag af wat ik allemaal zou gaan doen deze week, of ik wel genoeg te doen zou hebben om de week te vullen… Achteraf een bizarre gedachte. Zoals ik er nu naar kijk, zou twee weken ook geen probleem zijn geweest. Of langer. Inspiratie genoeg, want bij elke stap die ik zette kwamen er nieuwe mogelijkheden naar boven. Een inspirerende week, die mij voldoende handvatten heeft gegeven om de komende tijd verder te kunnen werken.

Leave A Comment