In Residence bij De Lokalen

Deze maand ga ik in residence bij de Lokalen in Lichtenvoorde. Een week lang volop aan het werk om me te storten op niets anders dan mijn beeldende kunst. Voor mij is dit een mooie kans om onafgebroken te werken, iets wat me lang niet altijd lukt vanwege mijn baan in het onderwijs. Ik ben dan ook benieuwd wat de Lokalen me gaat brengen, en wat ik daar kan geven.

Vaak ben ik in mijn beeldende werk vaak bezig met de relatie tussen mens en omgeving. Voor de Lokalen wil ik deze thematiek doortrekken naar een wat meer toegespitst onderwerp, namelijk het veranderende Achterhoekse landschap. Onlangs reed ik langs Groenlo op richting Eibergen en het gebied herkende ik niet meer. Ik woon nu bijna twee jaar in Arnhem, en de verandering die die plek had ondergaan was enorm. Het gebied waar ik vaak wandelde, en rondje ging hardlopen of soms gewoon even ging zitten niksen, was verdwenen en had plaatsgemaakt voor de nieuwe N18.

Ik voelde dat dit mij iets deed, en weet ook nog niet precies wat ik nu moet denken van deze (en soortgelijke) veranderingen. Is verbouwing verbetering? Zijn bouwkundige prestaties een overwinning van onze cultuur, of is het vernietiging van natuur? Of beide? Is vooruitgang verbetering? Of kan het ook achteruitgang tegelijkertijd zijn? En wat betekent vooruitgang ├╝berhaupt? Voor mijn gevoel beweegt de wereld altijd sneller dan ik het ervaar, waardoor ik regelmatig het gevoel te hebben dat ik achter de feiten aanloop. Beweegt de tijd te snel? Of moet ik gewoon wat harder lopen? En in hoeverre geldt dit voor niet alleen voor mij, maar de mens in het algemeen? Of voor een specifiek gebied?

Dit soort vragen schieten door mijn hoofd als ik om me heen kijk naar de veranderende wereld, en ik hoop dat ik tijdens mijn residence wat dichter bij antwoorden kom. Hoe zich dit precies gaat vertalen naar nieuwe beelden, weet ik nog niet, en dat maakt het nu juist zo mooi.

Voor meer informatie over de Lokalen, de kunstenaars en de projecten die ze ondernemen: www.lokalen.info

Leave A Comment