De horizon serie

De laatst weken werk ik aan abstracte landschappen, waarin ik de optische werkelijkheid vertaal naar lijnen en kleuren, om zo het gevoel van een woest landschap op papier of doek te krijgen. Zojuist heb ik nieuwe schetsen op mijn site gezet, hierbij een kleine toelichting op deze nieuwe ontwikkeling in mijn proces.

Momenteel richt ik me op heuvelachtige landschappen en bergen. De horizon is hierin bepalend. In plaats van slechts één horizon, schilder ik er meerdere. Of beter gezegd, ik kras ze in de nog natte verf. Een landschap is veranderlijk, en wie een wandeling maakt door bergachtig gebied ziet telkens andere horizonnen. Ik zie mijn werk dan ook niet als slechts één enkel gezichtspunt, maar meer als een optelsom, een collage van close-ups en verschillende vergezichten. Alsof het werk een totaalwerk is van diverse uitzichten over een landschap. Op die manier wil ik het betreffende landschap zo totaal mogelijk weergeven.

Ik speel met het gevoel van ruimte. Een landschap draait om ruimte, om het gevoel dat je erin kunt stappen en erin kunt verdwalen. Mijn werk heeft, in tegenstelling tot veel landschapschilderijen, niet echt één centraal aandachtspunt waar het oog naar toe getrokken wordt. Ik kies voor een over-all compositie. Voorgrond en achtergrond zijn voor mij even belangrijk in een landschap, en ik wil beide gelijke aandacht geven. Hierdoor lopen voorgrond en achtergrond vaak in elkaar over. De horizonnen zijn hard aangezet, en zijn bepalend voor de compositie. Maar ook de atmosferische delen, waarin donker en licht in elkaar over vloeien zorgen voor de dieptewerking die ik noodzakelijk vind een landschap schilderij. Met mijn kleuren probeer ik tenslotte de sfeer te pakken: de kleuren van het landschap zelf natuurlijk met zijn diversiteit aan elementen, maar ook de lichtval van dat moment.

Leave A Comment